Забележителности

Създадена на Неделя, 16 Май 2010

Средновековната крепост “Камъка” – гр. Оряхово

Средновековната крепост "Камъка"Намира се на 600 м западно от град Оряхово. Изградена е през ІХ в. като част от дунавската укрепителна система на Първата българска държава. В периода ХІІ-ХІV в. е подновена и има ролята на важно защитно съоръжение. Продължава да се използва и след падането под османско робство до края на ХV в.

Първи сведения за нея се откриват в унгарска грамота от 1283 г. През крепостта преминават войските на два кръстоносни похода, предвождани от унгарските крале Сигизмунд (1396) и Владислав Ягело (1444). Днес от крепостта е запазена правоъгълна двуетажна кула от времето на Втората българска държава. Останките от средновековното строителство и красивата панорамната гледка към река Дунав очароват посетителите.

Няма организиран транспорт и екскурзоводски услуги. Земен път. Обектът е достъпен за пешеходци и за автомобили.

Исторически музей – град Оряхово

Създаден през 1939 г. от Никола Коцев, днес Историческият музей притежава фонд от над 4 500 експоната. Уникални по своя характер са статуята “Добрия пастир” и Каменен кръст от ІV век – прекрасни образци на раннохристиянското изкуство. Статуята “Добрия пастир” участва в две международни изложби, организирани в Рим и Брюксел. Музеят се помещава се в къщата на възрожденския деец Филип Симидов, декларирана за паметник на културата. Представлява двуетажна градска сграда, построена в края на ХІХ век в стил късен барок. Уредени за посещение са три зали. От тях две са с постоянни експозиции – “Археология” и “Възраждане”. В третата зала се разполагат временни изложби на различни теми.

Етнографска къща към Историческия музей – гр. Оряхово

 Етнографската къща е във възрожденски  стил и е част от колорита на Старата чаршия на Оряхово. Реставрирана е през 1989 г., като е запазен нейния възрожденски стил. Тук посетителите могат да се запознаят с традициите на Оряховския край, представени в експозициите “Народен бит и култура” и "Градски бит и култура от края ХІХ и началото на ХХ век". В третата зала е разположена временно експозицията посветена на народния музикант и композитор Дико Илиев. Показан е богат снимков материал, отразяващ живота и творчеството на обичания от всички българи автор на "Дунавското хоро", лични вещи и партитури. В етнографската къща могат да се видят картини и скулптури от фонда на художествената сбирка “Проф. Марин Върбанов” (отдел на музея). От 2007 г. е открита и нова зала в общинска сграда в центъра на град Оряхово, която е определена за картинна галерия.

 

Църква “Свети Георги” – гр. Оряхово

Църквата св. ГеоргиДекларирана е за паметник на културата с национално значение. Тя е построена през 1837 г. с дарения и доброволен труд на оряховските жители. За първи път е поставена камбана на Великден 1864 г. Изписана е през 1887 г. Стенописите, които се виждат сега датират от 1928 г. Църквата е трикорабна със седловиден покрив. Иконостасът е възрожденски, резбован и позлатен. Привлича с ярките си рисувани пана. Иконите представляват единна колекция от ХІХ век, предназначена специално за църквата. Изписани са от трима майстори на Дебърската школа.

 

 

 

Църква “ Успение Пресвета Богородица” – гр. Оряхово

 

uspenie_bogorodichnoЦърквата е завършена и осветена през 1911 г. Тя е трикупулна с четири камбани. Разполага с икони, които са руско, гръцко и българско произведение на изкуството, като българските икони са рисувани от Великотърновска и Тетевенска школа. В църквата има две подарени икони: едната - от Йерусалим , изографисана със сцени по текста на Библията, а другата – от Атон Света Гора. В нея има амвон, владишки трон, царски двери и два малки иконостаса, които са направени с изкустна дърворезба.

 

Читалище “Надежда 1871”-гр.Оряхово

 

Читалището е основано през 1871г. Уникалната читалищна сграда е построена по проект на известните оряховски архитекти Иван Васильов и проф. Димитър Цолов и функционира от 1936 г. Читалището е едно от първите в България, носител на орден “Кирил и Методий” - I степен.

 

Парк "Щурците"

19466601 1927546107271030 4171875127181298409 o

Паркът е обновен по проект "Възстановяване на съществуващ парк в местността "Централно дере" – гр.Оряхово"", Финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България.

Той се намира в центъра на града и  разполага с футболно игрище, площадка за скейтборд, комбинирано игрище за волейбол и баскетбол, няколко детски площадки за различни възрасти, фитнес на открито, пейки, кътове за отдих, пешеходни алеи сред запазената растителност, амфитеатрална сцена със седящи места, информационен център с озвучителна и компютърна техника. Целият парк е осветен и със система за капково напояване. Той се намира в центъра на Оряхово и е с гледка към Дунава.

 

 

 

 

 

 


 

Община Оряхово. Всички права запазени! © 2024