П Р Е Д У П Р Е Ж Д Е Н И Е

Създадена на Сряда, 04 Януари 2017

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

                                                                                                                                               

РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” - ВРАЦА

 

 

Изх. № ОЦ-67/04.01.2017 г.

ДО

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

ДИРЕКТОР ОДМВР,

ДЕЖУРНИТЕ В ОБЛАСТЕН И ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ ЗА СИГУРНОСТ в област враца, кметове на Общини в област враца,

НАЧАЛНИЦИТЕ НА РСПБЗН

 

 

П Р Е Д У П Р Е Ж Д Е Н И Е

 

 

 

ОТНОСНО: ОЧАКВАНИ валежи от сняг и ниски температури

ОТ 05.01.2017 Г. ДО 08.01.2017 Г.

 

 

 

В Националния оперативен център (НОЦ) на ГДПБЗН-МВР постъпи прогноза на НИХМ – БАН за периода 05 – 08.01.2017 г., според която се очаква влошаване на времето, придружено с изключително ниски температури (под минус 20 градуса), силен вятър и обилни снеговалежи на територията на страната, като очакванията са да се образува и значителна снежна покривка, вследствие на което обстановката да се усложни.

Предвид гореизложеното е необходимо:

1. Да се предприемат допълнителни мерки за повишаване готовността за действие при очакваните значителни снеговалежи, образуване на снежна покривка и условия за навявания и снежни виелици и ниски температури.

2. Чрез оперативните дежурни в ОЦ на РДПБЗН информираме Областните и Общински администрации, оперативните дежурни части на ОД на МВР, диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВиК дружества, както и пътно поддържащите фирми за очакваните ниски температури, обилните снеговалежи и опасността от заледявания.

3. Да бъдат проверени и приведени в готовност за използване на техническите средства за провеждане на операции за ограничаване и ликвидиране на произшествия при усложнена зимна обстановка, да се извърши проверка на тежките верижни машини и високо проходимата техника. Да се организира събирането на водачите на изброените машини и свободния от дежурство състав в случай на необходимост, и да се проведе извънреден инструктаж на личния състав за безопасност на труда.

4 . Да се предприемат допълнителни мерки за повишаване готовността за действие при очакваните значителни валежи, образуване на снежна покривка и условия за навявания и снежни виелици.

5. Съвместно с Областните пътни управления и ОДМВР да се уточнят местата за паркиране на тежкотоварните автомобили при затваряне на пътищата от Републиканската пътна мрежа.

6. Съвместно с Регионалните здравни инспекции да се предприемат допълнителни мерки за уточняване местоположението, чрез лични лекари, на пациентите на хемодиализа, бременни жени и родилки, като при необходимост се създаде организация за транспортиране до болничните заведения в случаи на бедствени ситуации, произтичащи от обилни снеговалежи, снегонавявания и обледявания.

7. Да бъде извършена проверка на готовността на системата за ранно предупреждение и оповестяване на изпълнителната власт, съставните части на Единната спасителна система и населението при бедствия на територията на съответната област.

8. Служителите от Оперативните центрове при РДПБЗН/СДПБЗН да следят редовно метеорологичната прогноза, изпращаната от НОЦ при ГДПБЗН-МВР и публикуваната в гео-портала на Центъра за аерокосмическо наблюдение към ДКИС-МВР информация.

 

9. При възникване на извънредни ситуации, образуване на снежна покривка и снегонавяване, незабавно да се докладва в отдел НОЦ при ГДПБЗН-МВР

 

 

 

ДИРЕКТОР

РДПБЗН-Враца:/П/

                 /комисар Николай Димитров /

 

1.)   Приложение НИМХ при БАН.

Прогноза за времето от 5 до 8 януари 2017 г.

В четвъртък от запад ще започнат валежи, на места в равнинната част от страната – отначало от дъжд, но с понижението на температурите в четвъртък през деня дъждът ще премине в сняг. В крайните южни и югоизточни райони, през целия ден преваляванията ще са все още от дъжд. Вятърът ще е все още слаб до умерен, предимно от запад-северозапад. Минималните температури предимно между минус 2 и 3 градуса. Максимални – между 1 и 6 градуса.През нощта срещу петък и в петък, с усилване на вятъра от североизток ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от сняг (количества от 1-2 до 10-12 л/кв.м.), които през нощта срещу петък в Южна България ще се усилят. Ще се образува снежна покривка с дебелина в повечето райони между 5 и 20 см., в Родопите и на места в Предбалкана – до 30 - 50 см. В крайните югозападни и югоизточни райони поради по-високите температури, ще вали дъжд, който едва през нощта срещу петък и в петък ще преминават в сняг. В петък и в източните райони ще има валежи от сняг, по Черноморието сутринта все още от дъжд (количества - от 10 до 20-30 л/кв.м.), в комбинация със силния вятър там, ще има виелици и навявания. Температурите ще се понижат значително и снежната покривка ще се задържи. Виелици и навявания ще има и по високопланинските проходи. През почивните дни ще бъде много студено. В събота от запад валежите ще спират, а и облачността временно ще се разкъса, но над Източна България ще се задържи облачно и все още на отделни места е възможно да превалява сняг. Ще духа умерен северозападен, в източните райони все още силен северен вятър. В неделя и на изток вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Облачността отново ще се увеличи и на места, главно в планинските райони на Западна България е възможно да превали слаб сняг. В началото на следващата седмица температурите ще започнат бавно да се повишават, сутрин ще е много студено. Съществени валежи не се очакват – само на отделни места е възможно да превалява слаб сняг.

Община Оряхово. Всички права запазени! © 2020